Menu nawigujące stronami

Domowy chleb orkiszowy

 

Każdy zna smak i zapach świeżutkiego chleba. A może tak spróbować upiec go w domu?

chleb orkiszowy

Składniki na 2 foremki:

  •  1 kg mąki orkiszowej
  •  7 g drożdży
  •  2 łyżki oliwy
  •  łyżeczka miodu
  •  600 ml ciepłej wody
  •  20 g soli

Przygotowanie:

Wymieszać mąkę, sól i drożdże, dodać wodę, oliwę oraz miód. Wszystkie składniki wyrabiać energicznie przez ok. 5 min., aż ciasto będzie elastyczne, ale lekko klejące. Do smaku można dodać również mieszankę ziaren (np. pestki dyni, słonecznika, sezamu). Następnie należy podzielić je na dwie części i dokładnie wypełnić każdą z foremek. Wierzch posmarować wodą lub mlekiem, możesz także posypać sezamem. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. godzinę. Piec w temperaturze 200°C przez ok. 40-50 minut.

 

Zobacz inne przepisy:

Udostępnij znajomym!

    Napisz komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>